Fiskalizacija u RS-u: Dodatnih 150 miliona KM godišnje

Bez autora
Jan 31 2011

U Republici Srpskoj fiskalizacijom je obuhvaćen maksimalan broj obveznika, koji obavljaju 98 posto prometa u RS-u. Fiskalizacijom u RS-u obuhvaćen je maksimalan broj obveznika, više od 40.000. Broj obveznika poreza na dodanu vrijednost iz RS-a od uvođenja fiskalizacije povećan je za blizu 3.000, što je značajno utjecalo na koeficijent raspodjele indirektnih poreza između bh. entiteta. Prije uvođenja fiskalnih kasa koeficijent raspodjele indirektnih poreza značajno se uvećao u korist RS-a, s obzirom na to da se, sa prethodnih 31 posto, približava na 34 posto. To RS-u obezbjeđuje dodatnih 150 miliona KM na godišnjem nivou. Od uvođenja fiskalnih kasa bilježimo izraženo povećanje naplate direktnih poreza, prvenstveno doprinosa prema fondovima, za čak 160 miliona KM. Proces fiskalizacije u Federaciji BiH ide prema planu, ali je neizvjesno hoće li sve biti urađeno do 1. aprila, kada ističe rok za uvođenje fiskalnih uređaja.

Fiskalizacija u RS-u: Dodatnih 150 miliona KM godišnjeU Republici Srpskoj fiskalizacijom je obuhvaćen maksimalan broj obveznika, koji obavljaju 98 posto prometa u RS-u, izjavio je direktor Poreske uprave RS-a Mile Banika.

Reagirajući na izjavu direktora Poreske uprave Federacije BiH Midhata Arifovića da je "fiskalizacija u RS-u ostala mrtvo slovo na papiru", Banika je istakao da ta konstatacija nije tačna i izrazio iznenađenje takvom ocjenom federalnog kolege.

- Fiskalizacijom u RS-u obuhvaćen je maksimalan broj obveznika, više od 40.000. Broj obveznika poreza na dodanu vrijednost iz RS-a od uvođenja fiskalizacije povećan je za blizu 3.000, što je značajno utjecalo na koeficijent raspodjele indirektnih poreza između bh. entiteta, rekao je on.

Naglasio je da se prije uvođenja fiskalnih kasa koeficijent raspodjele indirektnih poreza značajno uvećao u korist RS-a, s obzirom na to da se, sa prethodnih 31 posto, približava na 34 posto.

- To RS-u obezbjeđuje dodatnih 150 miliona KM na godišnjem nivou. Od uvođenja fiskalnih kasa bilježimo izraženo povećanje naplate direktnih poreza, prvenstveno doprinosa prema fondovima, za čak 160 miliona KM. Zato jednostavno ne možemo vjerovati da je direktor PU Federacije BiH rekao da je fiskalizacija u RS-u mrtvo slovo na papiru, naročito kada znamo da smo federalnim poreznicima besplatno dali softver za podršku tom procesu, rekao je Banika i dodao da Arifović nema nikakve kompetencije nad poreskom politikom u RS-u.

Proces fiskalizacije u Federaciji BiH ide prema planu, ali je neizvjesno hoće li sve biti urađeno do 1. aprila, kada ističe rok za uvođenje fiskalnih uređaja. Treba vremena da se ovaj posao obavi kako bi bio funkcionalan, a ne da, kao u RS-u, ostane mrtvo slovo na papiru, rekao je ranije Arifović, te ocijenio kako je nakon uvođenja PDV-a fiskalizacija bila nepotrebna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik